BOUCLES DE SPA 2008

een historische rally voor de club!

Voor de eerste keer heeft Audi Heritage kunnen proeven van een echte historische rally.

Voor enkele leden was dit een primeur en het volgen van deze rally met een uitzonderlijk hoog niveau van auto’s en piloten waaronder enkele prachtige quattro’s loonde echt de moeite.

We gaan het duo Duez-Lux niet opnieuw herhalen, maar het is misschien interessant wat dieper in te gaan op hun rally bolide die hen de ervaring van hun overwinning van 25 jaar geleden opnieuw deed beleven.

In het artikel over “Christine”, de winnende quattro in 1983, hebben we reeds gesproken over Filip Cailliau, de gelukkige eigenaar van de rally quattro van de Boucles editie 2008. We hebben deze ervaring te danken aan hem, een discrete persoon die het van harte verdient om te worden vermeld in deze reportage.

Drie jaar terug, midden 2005, heeft de Club een rondrit in Ieper georganiseerd en dè blikvanger van deze dag was net zijn auto. Filip, ook lid van de club, had toen net zijn droom gerealiseerd, namelijk een rally quattro opbouwen conform de fabrieksauto’s Groep 4 van Audi Sport, inclusief de decoratie.

Hij heeft toen enkele demonstraties gegeven in het veld naast de barbecue “chez Michel”. Ondertussen zijn we enkele jaartjes verder en Filip heeft zijn auto meerdere malen succesvol ingezet tijdens regionale rally’s en de Champions Days in Francorchamps.
Zo is de auto verder geëvolueerd en vandaag staat “Mieke” (naam gegeven door Marc Duez) heel dicht bij de vroegere Groep 4 versie van Audi Sport, inclusief de 10v motor met 300 pk.

Voor deze jubileum editie van de Boucles de Spa was de keuze van de Belgian Audi Club en het duo Duez-Lux om zijn auto in te zetten geen toeval.

Zowel Filip als zijn team van meccano’s hebben wekenlang de rally minutieus voorbereid. Het weekend zelf waren ze de mannen in de schaduw en geen inspanning was hen teveel om alles naar de wensen van de bemanning te laten verlopen.

Het begin van de rally was wat moeilijk met het plots openen van de motorkap met de kapotte voorruit tot gevolg (en 200 strafpunten). Maar met veel motivatie en professionalisme werden de hindernissen overwonnen en de mooie quattro haalde een mooi resultaat.

Ze eindigt eerste van de klasse +2500 cc. (2100 x cëof.1,7 voor turbo) en zesde algemeen. Mathematisch was een tweede plaats zeker zonder het motorkap incident, maar dit is niet het belangrijkste. Het kunnen rijden met de originele quattro met nummer 1 met Marc Duez aan het stuur en Willy Lux als co-piloot heeft voor onvergetelijke momenten gezorgd.
De unieke 5-cylinder sound heeft de vele duizenden toeschouwers in vervoering gebracht, ontelbare foto’s werden genomen. De internationale pers, zowel televisie als kranten en magazines, hebben de quattro uitgebreid in beeld gebracht, ze was dè ster van de rally.

De beruchte special op onverhard, Clémentine, heeft de quattro zoals vroeger met ruime voorsprong gewonnen, tot groot jolijt van het massale publiek in de bossen.

We hebben ook veel respect voor de prestatie van de andere leden. Georges Tomsen eindigde tevens eerste in zijn categorie.
Het team van Fastré heeft voor de zoveelste maal met zijn oude DKW 1000 een glansvolle prestatie geleverd. 71e op 100 deelnemers in de snelle Legend categorie, en met problemen met de Delco is een mooi resultaat.
Onze andere vrienden Jean-Pierre en Charly hebben een eervolle strijd geleverd, maar de elektriciteit van hun “Cacahuète” heeft hen in de steek gelaten.

Van harte dank aan al deze teams die de kleuren van Audi en onze club zo goed hebben verdedigd.

Nog een speciale vermelding voor de mooie coupé quattro van Pauwels en de urquattro van Degey die nog geen bekenden zijn van Audi Heritage.

We moeten vaststellen dat de Legend Boucles de Spa elk jaar meer Audi’s en toeschouwers aantrekken. Dat belooft voor volgend jaar want meer en meer leden zullen zowel langs de piste of achter het stuur wensen plaats te nemen.

Wordt vervolgd…

Jacques

Foto’s Audi Filip

Foto’s DKW Charles

Foto’s Audi Pauwels

Foto’s Audi anderen en NSU

Album met foto’s I

Album met foto’s II

Album met foto’s III

Album met foto’s IV

Bedankt aan Jean-Pierre, Chritiandeliege, Papyenaudi, Arnaud, Christophe, Jacques, Fa & Family, Etienne, Patrick voor de talrijke foto’s.

Vertaling door Alex Verstraete.

© AUDI-HERITAGE 2008

Secured By miniOrange