Coulissen : Boucles de Spa 2008

Rechtstreeks van achter de coulissen, de Boucles de Spa 2008

Een exclusiviteit Audi Heritage !

Na meerdere weken van voorbereiding, is de quattro klaar voor de editie 2008, die laat ons hopen, het niveau van deze van 1983 zal halen. Het is niet niks, de concurrentie is consequent, en duivels, en de wegen liggen er dit jaar droog bij!

Van bij de aankomst in Spa, op vrijdagmorgen, alles zoals in 1983, op het laatste moment wordt de wagen nog opgesmukt met de decoratie-elementen van partners en sponsors.

Zoals voorzien vindt in de namiddag de technische keuring plaats en komt de pers ter plaatse. Ze hebben enkel oog voor de mooie quattro !

‘s Avonds is er nog wat werk om de laatste details te regelen. Marc Duez en Willy Lux, vrolijke kameraden, zijn in wezen echte profs wat de voorbereiding betreft.

Zaterdagmorgen, bij dageraad, staan we voor een groots evenement. We komen samen in de buurt van het circuit van Francorchamps. De clubleden van Audi Heritage zijn reeds geruime tijd aan de rand van de piste.

Alles start zeer goed, maar de quattro kent kleine storingen met de bediening van de versnellingsbak, deze worden echter vlug verholpen. Ons duo Duez- Lux heeft niets van zijn talent verloren in de eerste ‘boucle’, de quattro bezet de tweede plaats van het algemeen klassement… fabelachtig !

Op de vijfde spéciale  « Malmedy », ligt de quattro voorop… maar in de volgende spéciale komt de motorkap los en breekt de voorruit.
In regelmaat is dit een droog verlies, dat in éénmaal 200 punten kost. Dit is zonder pardon in deze discipline.

Marche (Spéciale 7) wordt met gebarste voorruit gereden.

Erg snel, gelukkig volgt de hergroepering te Hotton. De quattro is nu 39ste. Het classement lijkt verloren, maar het spectakel en de goede wil halen de bovenhand. Filip en zijn ploeg voeren een duivels werk uit onder de ogen van het publiek, en de nieuwe voorruit (tijdig geleverd dankzij René Georges) werd binnen enkele minuten vervangen.

Spéciale na spéciale, Filip, zorgzaam voor zijn wagen, levert werk alse en echte prof.

De nacht valt reeds en de ploeg monteert de verstralers en de terreinbanden voor de verschrikkelijke spéciale, de Clémentine. Het is uiteraard essentieel, want hier kan de quattro het verschil maken.

Dit zal ook het geval zijn, want de quattro is de enige die er in slaagt binnen de tijd te zijn. Hij is trouwens de enige die erin slaagt gemiddeld 80 km/h aan te houden. De terugkeer is aldus spectaculair en bij het einde van de tweede ‘boucle’ klim de Audi terug tot op de 13e plaats in het klassement.

We bereiken de derde ‘boucle’ , het gehele parcours is ondertussen bekend, gezien deze ‘spéciales’ over dezelfde wegen gaan als de voordien gereden ‘boucles’. Nog betere tijden rijden wordt dus moielijker, gezien nu iedereen over bekend terrein rijdt.
Bijgevolg verloopt de terugkomst van de quattro langzamer ondanks het feit dat hij precies en snel gaat. Hij neemt de 12e plaats.

Door de afstand en de moeilijkheidsgraad van deze rallye, beginnen sommigen te verzwakken. De Audi blijft zijn regelmaat behouden, en dat is zijn sterk punt. Alzo klimt hij in de vierde ‘boucle’ fabelachtig naar de 7e plaats.

We komen bij de laatste ‘boucle’ met opnieuw de spéciale in Creppe en vooral de  Clémentine die de Audi erg bevallen.

Kortom, deze spéciale wordt gewonnen en de quattro klimt uiteindelijk naar de zesde plaats  in deze bemerkenswaardige « Legend Boucles de Spa 2008 ».

Laat ons even speculeren, zonder de gebroken voorruit had de quattro op de 2dee plaats kunnen eindigen, op slechts 50 punten van Patrick Sneyers, die vastberaden ongenaakbaar bleef in zijn lichte en verschrikkelijke Escort groep B.

Om 00h30, tijd voor het podium met alle voldoening en verwennerij. Het duurt een hele tijd, want de 200 wagens komen om de minuut binnen…

Filip, van zijn kant, vindt zijn schoonheid als helemaal de zijne weer. Hij controleert zijn quattro voor een laatste keer. De volgende morgen, zal hij hem met aale aandacht liefkozen… terug thuis voor een verdiende rust.

Deze editie van de Boucles de Spa zal onvergetelijk blijven en vooral de firma Audi die alle aandacht trok. Geheel de media, werkelijk allemaal waren ze daar voor haar.

De legendarische quattro, Filip, zijn eigenaar en het duo Marc Duez en Willy Lux hebben ons enorme emoties bezorgd.

Ach, had het maar geregend of gesneeuwd zoals 25 jaar geleden !!!

Jacques en Alex voor Audi Heritage.

Album met foto’s

Bedankt aan Alex Vertraete voor de fantastische foto’s in de coulissen!

Vertaling door Johan Sempels.

© AUDI-HERITAGE 2008

Secured By miniOrange