Terugkeer Belga 2…

Met de Belga bedoelen we uiteraard de Groep B rally quattro van 1983 met het duo Marc Duez en Willy Lux.

Zoals we al konden lezen in het uitgebreide artikel van Jacques over Christine, werd in 1983 door de Belgian Audi Club onder leiding van J.G. Mal-Voy de rally quattro groep B succesvol ingezet in de kleuren van Belga.

De eerste keer was tijdens de Boucles van Spa, waar Duez-Lux direct een overwinning boekten in de sneeuw. Dit was met de fabrieks quattro van Harald Demuth, de R23 die later Christine werd genoemd, die eenmalig werd verhuurd door Schmidt Motorsport. Gezien de overwinning te Spa werd besloten het programma verder te zetten voor het kampioenschap in België, maar Demuth had zijn auto terug nodig voor Duitsland en Schmidt besliste toen om een volledig nieuwe Groep B op te bouwen om in te zetten voor België. Daarom spreken we van de Belga 2 …

Deze auto werd ingezet tijdens de volgende rally’s in 1983: Haspengouw, Ieper, Bianchi en Hunsrück. Op de foto’s kan men zien dat deze combinatie spectaculaire beelden opleverde.

Voor 1984 had Marc Duez een ander programma en Willy Lux werd co-piloot van Harald Demuth om zo Duits kampioen te worden met de quattro in de bekende Votex kleuren.

Schmidt verhuurde de Belga 2 in 1984 nog één maal aan een Scandinavische piloot voor de Metz rally en erna werd hij verkocht naar Griekenland. Sindsdien heeft niemand nog iets vernomen over deze Audi met een rijke Belgische historiek, tot hij onlangs te koop werd aangeboden. Niemand minder dan onze Franse vriend en quattro fanaat Claude heeft de wagen gerepatrieerd uit Griekenland. Op de foto’s kan men zien dat de wagen met uitzondering van de lak strikt origineel is gebleven. Pierburg injectie, droog carter, motor, boîte tot zelfs het interieur met de klassieke Recaro’s zijn intact gebleven. Het typische radiatorrooster die aan de hoeken onderaan uitgesneden was in België (zie jump Haspengouw) is nog steeds in dezelfde staat.

We hebben de nieuwe eigenaar kunnen overtuigen om er terug een “Belgische” quattro van te maken en de auto wordt momenteel gerestaureerd om terug in de originele Belga look te kunnen rijden…en nog eens terug te komen naar België om opnieuw te schitteren ….

Alex Vertraete

© AUDI-HERITAGE 2008

Secured By miniOrange