EURO RACING SHOW LUXEMBOURG _

9-11 / 12 / 2005

Wat heeft een lokale beurs van moderne race-en rallyauto’s te maken met onze passie en club Audi Heritage? Normaal gezien is er geen verband, tenzij …

Zoals iedereen weet stond 2005 volledig in het teken van de viering van 25 jaar Audi quattro. De meeste evenementen vonden plaats in het buitenland (Genève, Essen, Ingolstadt, …), zodat wij in België wat op onze honger bleven zitten.

Het einde van 2005 naderde snel, en plots, als ultieme verrassing kwam in december het goede nieuws van de organisator van de Racing Show te Luxemburg. De invoerder van Audi, ….., besliste op de valreep om de 25 jaar quattro nog eens passend in de kijker te zetten. Men kondigde de komst van een volledige reeks van race-auto’s aan die de opkomst en succes van Audi in de autosport het best konden illustreren. Als klap op de vuurpijl werden tevens 2 vroegere piloten aangekondigd, wait and see …!

Meer hoefden we niet te weten om volledig gemotiveerd de verplaatsing naar Luxemburg te maken. Van bij de ingang werd het duidelijk dat de beurs zeer professioneel werd georganiseerd, met het kruim van de Luxemburgse en Belgische autosport ter plaatse verzameld. F1 met Renault en 30 jaar Williams, Belcar, BTCS, rally, toebehoren, … alles is aanwezig.

We zoeken direkt vol ongeduld naar de lokatie van Audi, en inderdaad, de stand is fantastisch opgezet. Een 10-tal originele auto’s van Audi Sport staan opgesteld rond een centrale zuil met grote pancartes en posters waarop de geschiedenis van de competitie-auto’s en het quattro aandrijfconcept worden afgebeeld.

Volgende bolides zijn aanwezig :

  • quattro Gr. 4 RAC ’81 M.Mouton
  • quattro A2 Gr.B Monte Carlo ’84 M.Mouton
  • quattro S1 Gr.B Monte Carlo ’85 S.Blomqvist
  • Audi 90 IMSA
  • Audi 200 V8 IMSA
  • Audi V8 DTM F.Biela
  • Audi V8 Procar ’93 Belga
  • Audi 80 quattro Procar Ph. Adams
  • A4 DTM F.Biela

en om af te sluiten een wegversie van de urquattro, een blauwe 10v met een oversized achterspoiler.

De bijkomende verrassing is de komst van 2 rasechte quattro vedetten : Hannu Mikkola, wereldkampioen rally met Audi in 1983, en Michèle Mouton, dè grote dame die tijdens de jaren 80 de rallysport een onvergetelijk vrouwelijk tintje gaf als fabriekspiloot bij Audi Sport.

Ze zitten broederlijk naast elkaar, gewillig poserend voor de talrijke camera’s, en ze delen vlijtig autogrammen uit aan het publiek. Als het later wat kalmer is kan er zelfs probleemloos een babbeltje worden gemaakt met deze topvedetten, en ze blijken niets van hun charmes van weleer te hebben verloren, grote klasse !

Na deze super-ontmoeting wandelen we nog wat rond en ontdekken verderop 2 interessante Audi’s : de witte, volledig originele Sport quattro van J.P.Toussain, en in een andere hal de zilverkleurige S2 rallyauto van Yannick Bodson, nog steeds een smaakmaker in de Belgische rallysport.

Zo is deze beurs een waardige apotheose geworden van het wervelende quattro jaar 2005, waar we konden rekenen op extreem veel aandacht voor ons merk met de vier ringen.

Op naar 2006 !

© PBLCT / AUDI-HERITAGE 2006

Secured By miniOrange