Geschiedenis van een evolutie die Audi sterk heeft beïnvloed…

Onlangs las ik een enthousiast artikel van Patrick Vergès over de Alfa GTV6 in de Autogids van 17/2/2005. Nostalgie, nostalgie….

Het is juist dat men 25 jaar geleden nog niet sprak over ecologie, of afschrikwekkende taksen zoals tegenwoordig en men dus zonder radars, katalysator en elektronische hulpmiddelen onder de motorkap, gerust zijn motor in de toeren kon laten gaan en zo het pure vermogen ervan kon aanspreken, wild en ongetemd, tot groot plezier van de piloot.
Deze moest enkel maar rijvaardig genoeg zijn tot op de limiet van zijn kunnen, zonder ABS, ESP, ASR, enz. om met zijn auto te rijden aan de fysische grens. Een hernieuwd verlangen? Zonder enige twijfel!

Het was hetzelfde voor onze mooie Audi’s. Geen getemde auto’s zoals nu. Geen overgewicht in naam van de actieve en passieve veiligheid, waaraan overigens niemand twijfelt omwille van de efficiëntie en veiligheid. Maar het ontneemt ons het gevoel van vrijheid dat we vroeger hadden aan het stuur van een simpele maar goed uitgebalanceerde auto die we zelf konden en mochten controleren.

Kortom, tenzij men vandaag over voldoende budget beschikt om een zeer krachtige auto te bezitten, en vooral de bereidheid heeft een outlaw te worden, is het onmogelijk geworden om het plezier van sportief rijden op de openbare weg te ervaren.

Niet verwonderlijk dat er zoveel gepassioneerden zijn, die zich de laatste jaren naar de classics hebben gericht en dat hun clubs veel succes kennen. Ze bieden hun leden veilige uitstapjes op een circuit aan of toeristische tochten in een mooie streek om ze hun jeugddromen opnieuw te laten beleven op het asfalt, met echte sensaties en de indruk te rijden zonder rijhulpjes.

Aangezien we braaf zijn, verantwoordelijk, volwassen genoeg om ons te plooien naar de reglementering maar ook niet willen doorgaan voor nostalgische zuurpruimen, nodigen we u uit voor een reis in het verleden. In het begin van de lente moeten we ons toch amuseren, niet. Wees gerust, we vragen jullie nog niet om de oude raspaarden van stal te halen. Dat zal pas zijn voor onze eerste lente-uitstap op 24 april aanstaande.

Neen, maar als we ons nu eens amuseerden met ons favoriete merk op te dragen aan het vrouwelijke ras?

Dit is een programma dat ons toelaat terug te gaan tot het prille begin van de glorieuze geschiedenis van onze fabrikant.

Mmmmhh? Wat denken de heren ervan? Al wat meer aandachtig? Opgepast, geen sprake van dat we de vrouwen willen aantrekken door macho-gedrag met onze auto’s!

Respect, bewondering, dat wel, en veel vrouwelijke elegantie die aan bod komen in deze enkele artikels die terugblikken op de evolutie die zich bij Audi heeft voorgedaan, in combinatie met de vrouwelijke soort die een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de autogeschiedenis.

Kortom, dames, meisjes, welkom in onze club, jullie staan in de schijnwerpers!

Tiens, men zegt over een coupé: haar lijn is mooi, en over de motor: hij is krachtig. Begrijpe wie kan…

Veel leesplezier en goede reis!

Patrick

© PBLCT / AUDI-HERITAGE 2005

Secured By miniOrange